Sunday, September 25, 2011

ULASAN BUKU PALING 'BEST'!: Menulis Fiksyen Remaja untuk SemuaLihat gambar di atas. Budak lelaki yang memegang buku ini tidak tahu yang benda di dalam tangannya ialah penyebab kenapa dia makan nasi goreng ikan bilis selama beberapa hari.

Saya terjumpa buku 'Writing Young Adult Fiction for Dummies' di Borders , Berjaya Times Square. Sebab saya jenis orang yang tidak pernah beli apa-apa di Internet (tak pakai kad kredit), saya hanya bermimpi hendak dapat memiliki buku ini. Tapi alhamdulillah, rezeki saya hari itu. Harga tidak sampai pun RM70. Bilangan mukasurat 338. Buku ini sebesar beg tangan. Tulisannya kecil. Satu mukasurat ada beberapa seksyen yang terperinci. BERBALOI! Beberapa penulis YA Lit memberi petua berguna. Bagaimana Jennifer Donelly menulis Revolution, Gary Soto yang menulis The Afterlife memberi petua tentang plot dan permasalahan, dan banyak lagi.

Memang YA Lit Barat tidak boleh ditiru bulat-bulat/ ditiru langsung. [Bella Swan versi Malaysia? Oh tidak! Harry Potter orang Melayu? Terima kasih sajalah] Tetapi bahan tentang penulisan dalam Bahasa Inggeris banyak memberi bantuan dari segi teknikal.

Saya sendiri tidak tahu bila akan berganjak dari menulis untuk remaja kerana saya seronok di sini. Lagipun saya sudah tersekat di sekolah menengah buat masa yang lama. Tidak pernah menyangka yang saya akan selamanya (secara relatif) berada di sekolah menengah sedang saya sendiri tidak berapa gembira dengan pengalaman sekolah menengah saya (Salah saya sendiri, bukan salah sekolah saya)...

LEWATNYA HSKU!

Ramadan dan Ogos seiringan tahun ini. Kemudian September pula sudah pun hampir di penghujungnya. Sekelip mata sahaja tahun 2011 seperti sudah berada di penghujungnya. Kerana tiap-tiap hari saya memulakan kerja dengan menulis hari dan tarikh di papan putih, masa terasa amat pantas berlalu. Sesiapa sahaja yang bekerja di sekolah tahu apabila mencecah sahaja bulan Jun, semuanya akan bergerak bagaikan roller coaster menuju akhir tahun. Bagi yang bercita-cita hendak menulis untuk sayembara, tarikh-tarikh hantar semakin hampir. Dan menyedihkan, apabila tiada ilham yang berkunjung ke dalam minda ataupun terlalu banyak ilham yang datang sehingga tidak tahu yang mana satu hendak dilayan.


Salah satu kemuncak dalam sesuatu tahun ialah Hadiah Sastera Kumpulan Utusan. Walaupun sayembara ini ada kelemahan-kelemahannya, tidak boleh dinafikan ialah satu-satunya sayembara yang setia meraikan orang sastera. Jika artis tempatan ada Anugerah Bintang Popular, jika para jelitawan ada Miss World/ Universe, jika penyanyi, composer dan penulis lirik ada Muzik-Muzik; orang sastera (atau yang cuba-cuba menulis) ada Hadiah Sastera Kumpulan Utusan. Setiap tahun, insyaAllah ada, tidak kira gawat, atau penuh kontroversi, dan dibumbui rasa tidak puas hati, HSKU tetapi menghiasi tahun itu.

Tapi sekarang Ogos telah menjengah, Hari Raya Aidilfitri sudah berlalu, dan Ramadan menuju ke penghujungnya, khabar HSKU masih tidak kunjung tiba. Tapi saya yakin ia tetap akan tiba, dan apabila ia tiba, ia bagai satu kemuncak yang dinanti-nanti.

Tidak salah jika saya katakan yang HSKU bagai satu garisan permulaan bagi sesetengah penulis. Selepas keluar sahaja keputusan HSKU, barulah bermulanya secara rasmi penulisan yang baru. Ini mungkin kerana penulis mahu tahu corak penulisan dan tema yang mendapat tempat sebagai pemenang tahun terkini. Bacaan laporan panel hakim juga penting. Kita mahu tahu apa yang panel hakim mahu, dan jika ada sebarang pembaharuan dalam kriteria penilaian. Entah-entah, selagi HSKU tidak berlangsung, selagi itu termenung bagi tiada arah tuju (bersalah sebagaimana dituduh – saya le tu!).

Walau apapun yang terjadi, semoga HSKU tahun ini tetap akan berlangsung. Dan jika berlangsung, ia tetap dengan caranya yang saya rasa amat menyeronokkan dari segi memberi peluang kepada tetamu/ jemputan/ pemenang/ bukan pemenang untuk mengkritik di Internet. Ada saja yang tak kena. Tetapi tahun depan, jika menang atau dijemput tetap datang.

Ya Allah, syukurlah ada HSKU selama ini, yang dengan cacat cela dan kerenahnya tetap setia meraikan orang-orang penulis yang cerewet perangainya.

Tetapi selama menunggu, mahu buat apa ya?