Thursday, December 11, 2014

HADIAH SASTERA PERDANA MALAYSIA (HSPM) 2013 & QALAM KALBU

Alhamdulillah syukur nikmat! Qalam Kalbu telah diumumkan sebagai pemenang HSPM 2013 untuk Kategori A (Buku). Dan majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh superboss saya YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Pendidikan pada 21 November 2014 di sebuah hotel di Bangsar, Kuala Lumpur. Terima kasih kepada Sayembara Penulisan Novel ITMB-PENA-BH kerana telah memberi peluang kepada manuskrip ini.

Mengimbas kembali pengalaman novel ini, pernah terlintas dalam fikiran saya yang mungkin Qalam Kalbu boleh dicalonkan dalam Kategori Buku Umum, yang hanyalah suatu wishful thinking. Saya gusar jika ada pembaca menganggapnya novel remaja kerana ramai watak novel ini remaja atau orang muda dan angst yang gunakan untuk menulis novel ini adalah angst remaja (itulah masalah saya - saya terperangkap di sekolah menengah. Life is high school. I'm stuck in high school. Tetapi OK agaknya keadaan ini, kerana sekolah menengah adalah sumber tenaga ilham yang tidak pernah lesu atau kering).Tetapi ada bahagian-bahagian sensitif dalam novel ini yang mungkin lebih sesuai untuk pembaca dewasa. Namun kategori umum atau remaja ini sebenarnya tidak penting, kerana ada buku kanak-kanak yang cukup kompleks untuk dibaca secara kritis oleh orang dewasa. Bagi saya, kategori UMUM/ REMAJA adalah kategori yang dicipta untuk memudahkan pekerja kedai buku. 

Novel ini terpilih atas beberapa faktor - tandingannya apa, bilangannya ada berapa, tahun terbitnya, kriteria pemilihannya, agenda yang perlu diwar-warkan, dan sebagainya, jadi saya tidaklah berasa obses gembira. Menang HSPM pun tiada gunanya kalau selepas ini saya tidak berkarya. Saya akan dilupakan juga sedangkan saya tiada traction yang kuat pada awalnya pun. Jadi, HSPM adalah penggalak untuk saya menulis. Tetapi saya risau kerana saya nampak HSKU, ruang utama bagi saya sudah lesu. (Saya masih mencari-cari novel HSKU 2013 tapi tak jumpa. Tiada di Goodreads, tiada di mana-mana. Tolong beritahu saya jika saya seorang yang tak jumpa koleksi HSKU 2013. Dah nak masuk tahun baru ni.) 

Apabila benda yang melancarkan karya saya pada mulanya kelihatan seperti nyawa-nyawa ikan, bayangkan kesannya pada saya. Adakah aktiviti karya saya juga akan nyawa-nyawa ikan? Saya juga gusar kerana sebagai seorang penulis sayembara, dan sayembara semakin berkurangan, ke mana saya mahu pergi selepas ini? Seperti kata Axl Rose dalam lagu November Rain, "nothing last forever and we both know hearts can change" (sepatutnya buat kuotasi Kant atau Plath atau Hamka di sini tapi saya tak tahu), tiada apa akan kekal dan saya terima fakta ini. Saya tidak perlu menulis buat selama-lamanya betul tak? Tak semestinya saya mesti relevan sepanjang masa. Ada penulis yang tulis satu atau buku sahaja dalam hayat mereka dan itu adalah OK.

Tapi sekurang-kurangnya, dengan Qalam Kalbu saya sudah lunaskan dendam saya terhadap Ophelia. Keluarlah dari sistem! Nyahlah engkau dari sini! Out, out damn spot!

Kali pertama bawa anak-anak ke majlis, nasib baik tak kena halau.

Bersama Rebecca Ilham, yang memenangi Kategori Umum: Kumpulan Cerpen bertajuk 'Hujan Hujung Januari'

5 comments:

 1. Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
 2. tahniah, puan sri

  -zaidakhtar

  ReplyDelete
 3. Wooot! Stalking. Haaa haaa. Glad d sequel gained an award too. Congratulations!

  ReplyDelete