Saturday, January 5, 2013

IDEA HEBAT: TULIS SEKARANG ATAU TUNGGU DULU?

Katakanlah, tiba-tiba sahaja kita mendapat ilham yang 'ground-breaking', Idea itu besar, kompleks tetapi kita tahu yang ia rumit kerana ia adalah idea yang baik lagi benar, yang memerlukan ketangkasan dan ketajaman fikiran untuk menyampaikannya. Diri mula merasakan yang kita tidak cukup matang, tidak cukup ilmu untuk membawa idea ini menjadi karya yang panjang lagi rumit.

Adakah anda akan menunggu sehingga anda cukup matang dan cukup ilmu untuk menulisnya. Anda takut yang anda tidak akan berjumpa dengan idea yang sebagus itu. Anda mahu ia sempurna. Anda mahu ia jadi benda yang membawa anda ke zaman kegemilangan.

Saya memilih untuk menulisnya segera. Dan ia menjadi sesuatu yang tidak sempurna dan tidak serumit yang diharap-harapkan. Tetapi saya mahu belajar dengan cara melakukan kesilapan. Saya yakin yang idea yang sama jika ditangani dengan tahap kematangan yang lebih usia dan ilmu yang lebih mantap akan menjadi satu karya yang lain. Jika saya kena kutuk dengan teruk sekalipun, saya akan tetap mempelajari sesuatu.

Jadi, jangan takut dan usah khuatir untuk menggunakan idea yang didapati pada tahun semasa. Kerana idea itu bagi saya, mempunyai nilai yang hampir-hampir infiniti.

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete